Новости

Успехот на мрежата на жени

Втората фаза од проектот „Миграција и млади“ е успешно затворена.


Во рамките на проектот „Миграција и млади луѓе“ кој го спроведува Мрежата на жени во науката и Платформата за инвестирање во заедницата/Платформа за инвестирање во заедницата – ЦИП, финансиран од Европската Унија и поддржан од Фондацијата Албиз, Женската Мрежа во науката во град Скопје во просториите на Младинскиот центар на заедницата – Чаир – МКЦК, организираше дводневна работилница со учесници на возраст од 18-25 години.


За важноста на проектот и актуелноста на феноменот миграција, на присутните најпрво им се обрати извршната директорка на Мрежата на жени во науката, г-ѓа Дрита Мемети, која воедно им се заблагодари на младите кои изразија интерес да бидат дел од оваа проект.


Првата работилница беше реализирана на 30.11.2023 година од страна на Др. Ардита Абдули Река, која пред присутните детално зборуваше за миграцијата на младите, причините и факторите на миграцијата, нејзините превентивни мерки и со учесниците ги анализираше статистичките податоци за миграцијата низ годините, официјално потврдени од Државната агенција за статистика .

Втората работилница беше спроведена на 01.12.2023 година од страна на д-р Калтрина Зеколи Шаќири, која со учесниците разви интерактивна обука за зајакнување на капацитетите на младите во Република Северна Македонија, фокусирајќи се на неколку важни точки како што се – развој на индивидуалните капацитети и промоцијата на приватниот сектор како добра можност за вработување на младите.


*Проектот „Миграција и млади“ е финансиран од Европската Унија 🇪🇺 и поддржан од Платформата за инвестирање во заедницата – CIP